Liseler Arası Tübitak Yarışması

2018-07-11 |

Daha detaylı bilgiyi http://www.projerehberi.org/ sitesinden bulabilirsiniz. Yarışma Hakkında Genel Bilgi:

LÜTFEN BU YAZIYI OKUMADAN ÖNCE TÜBİTAK PROJE REHBERİNİ OKUYUNUZ!!! => https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-lise-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi

Merhaba, öncelikle yarışmanın amacı verilen proje rehberinde şu şekilde belirtilmektedir:

Bu yarışmada, başvurusu yapılan araştırma projelerinin öğrencilerin özgün düşünce ve fikirlerinden kaynaklanmış, kendileri tarafından şekillendirilmiş, danışarak ama kendi bilgi ve becerileri ile tamamlanmış olması beklenmektedir. (Tübitak, 2018)

Yarışma 4 aşamadan meydana gelmektedir.

Ön Değerlendirme: İlk aşama olarak projenin online sistem üzerinden Tübitak’a iletildiği bölümdür. En önemli aşama buradır. Yazacağınız raporu tekrardan değiştirme şansınız olmayacaktır.
Bölge Sergisi: Projeler akademik bir kurul tarafından değerlendirilerek projenizin bölge sergisine geçip geçemeyeceği belirlenir.
Türkiye Final Sergisi: Eğer bölge sergisinde birinci olursanız bu aşamaya geçebilirsiniz. Eğer bu aşamadan da derece alırsanız ek puan alma imkanınız oluyor.
Uluslararası Yarışmalar: Tübitak, EUCYS ve INTEL ISEF olmak üzere iki yarışmaya öğrenci gönderiyor. Bu yarışmalara seçilebilmeniz için Türkiye finalinden derece almanız gerekiyor. (EUCYS genellikle bölüm birincilerinden seçilmektedir.) Alın

Proje Fikri Nasıl Doğar:

Proje fikri hakkında konuşmak ve birşeyler yazmak gerçekten zor. Çünkü raporlama ve projenin yapılmasından daha zor bir iş projeyi bulmak. Ancak bazı ipuçları ile bu süreci kolaylaştırmak mümkün.

Plan Yapın: Belki de sayacaklarımız içerisinden en önemli madde olabilir plan yapmak. Kendinize büyük bir takvim çıkartın ve bu takvim üzerine not alın.
Not Alın: Aklınıza gelen tüm fikirleri tutabileceğiniz bir not defteriniz olmalı
Sürekli araştırın: Bulduğunuz fikirlere benzer fikirleri veya ürünleri araştırın. Not defterinize bunları ile alakalı küçük notlar alın. Fikirlerinizi İngilizce araştırmaya çalışın. Kaynaklara “Literatür taraması nasıl yapılır” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Tübitak Proje Rehberi: Bu rehber her sene tekrardan revize edilerek yayımlanmaktadır. Kendiniz için bir fotokopisini alıp bunun üzerine notlar alın. [1]
Aynı projeleri yapmaktan kaçın! Bunun için Tübitak’ın sitesinden yapılan çalışmaları inceleyin. Yarışmalarda her sene aynı fikirde projeleri görmek mümkün. Bunlardan kesinlikle kaçının. Projeniz size özgün ve kendine has olmalıdır. Bu projeyi diğerlerinden ayıran özellikleri

Bunlar her bölüm için en temel bilgiler. Şimdi bölümleri biraz daha özelleştirerek konu analizi yapalım. Bilgisayar:

Bilgisayar alanında çok farklı tavsiyelerde bulunabilirim. Bilgisayar projelerinde teorik projelerin beğenilme ihtimali yüksektir. Çünkü bu alanda yapılan projelerde teorik olanların sayası gerçekten az. Genel anlamda yapılabilecek iki temel alan var. Bunlar donanım ve yazılım. Bu alanlarda bazı fikirler verelim. Yazılım:

Yazılımda popüler konular seçilip bunlar üzerinde çalışmalar yapılabilir. Bunlara örnek olarak yapay zeka ve görüntü işlemeyi verebiliriz. Bunun dışında eğitimsel oyunlar, şifreleme, veri paralleştirme, veri sıkıştırma, VR, yardımcı arayüz tasarımları gibi konular üzerinde çalışılabilir. Donanım:

Donanım projelerinde ise genellikle günlük sıkıntıların çözüme ulaştırılması için elektronik ürün tasarımı yapılmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlar Arduino, PIC ve RPI gibi ürünleri incelemesinde fayda var. Ancak yapacağınız projeler lütfen lütfen standart projeler olmasın. Çünkü bu projeler erken aşamalarda eleniyor. Bunlara dikkat edin. Kaynak Taraması:

İyi bir proje yapmak için iyi bir literatür taraması yapmış olmanız gerekmektedir. Bu taramaları aşağıdaki sitelerden yapabilirsiniz.

YÖK TEZ: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ Google Scholar: https://scholar.google.com.tr/ Research Gate: https://www.researchgate.net/

Bu yazı ileride detaylandırılacaktır.


This was the end of the blog post. You can reach me via email umusasadik at gmail com