Tübitak Stajı - Hafta 2

2021-02-25 |

İkinci hafta tamamen uzaktan yaptık. 2-3 gün herhangi bir çalışma olmadı. Qemu'nun debug edilebilmesi için bazı çalışmalar yaptık. Cuma günü çalışmaya başladım. Yapmam gerekenler Qemu hakkında bazı araştırmalar yapmak ve debug edip nasıl çalıştığını anlayabilmekti. Bir hafta sonrasında küçük bir rapor hazırladım. Rapor hazır olunca buraya da ekleyeceğim. Rapordan bir kısmı buraya şu anlık ekleyebilirim.

Rapor Kısa

Qemu Nedir?

Qemu (Quick Emulator) ihtiyaç duyulan donanımları hızlı bir şekilde taklit edebilecek bir emülatördür. Diğer emülatörlere göre çok daha hızlı bir şekilde boot edebilmektedir. Qemu farklı CPU çeşitlerini (x86, PowerPC, ARM vb.) değişik platformlarda (x86, PowerPC, ARM, Sparc, MIPS vb.) kullanmaya izin vermektedir. Aynı zamanda donanımsal olarak da sanallaştırmayı desteklemektedir. Kısaca Qemu'nun temel özelliklerini şu şekilde sıralıyabiliriz.

  • Full Emülatör
  • Dynamic Translation (Aşağı bölümlerde detaylandırılmıştır)
  • KVM ile birlikte kullanılarak sanallaştırma yapabilmektedir.

Kısa Qemu Tarihçesi

Qemu 2011 yılında Fabrice Bellard tarafından duyurulmuş ve GPLv2 ile lisanslanmıştır. Aynı zamanda programın bazı parçaları da BSD lisansı ile lisanslanmıştır. Şu an bir çok farklı bölüme ayrılan Qemu projesi özellikle RedHat ekibi tarafından güncel tutulmaktadır. Aynı zamanda büyük bir topluluk desteği ile birlikte geliştirilmektedir. Qemu hakkında daha detaylı bilgilendirmeye https://www.qemu.org adresinden ulaşılabilir. Qemu altındaki bazı paketler aşağıdaki gibidir.

Emulation ve Virtualization Arasındaki Fark?

Virtualization (Sanallaştırma) ve Emulation (Emülasyon) ilk aşamada benzer terimler olarak karşımıza çıkmaktadır. Virtualization ile oluşturulan sanal makinelerin amacı izole bir ortam oluşturmaktır. Emülatörlerin ana amacı ise donanımı aynı şekilde taklit edebilmektedir. Qemu örneğine baktığımız zaman ise ilk aşamada bir emülatör olduğunu görmekteyiz. Ancak KVM'yi kullanarak ( kqemu paketi ile) bazı sanallaştırma özelliklerine de sahip olabilmektedir.


This was the end of the blog post. You can reach me via email umusasadik at gmail com