LÜTFEN BU YAZIYI OKUMADAN ÖNCE TÜBİTAK PROJE REHBERİNİ OKUYUNUZ!!!
Oncelikle tebrikler! Proje yapmaya karar vermek basli basina buyuk bir adim. Kendi adima lise yillarimda yaptigim projelerin bana bir cok sey kattigini ve unutulmaz deneyimler ve anilar biraktigini soylemek istiyorum. Proje yaparken dikkat etmemiz gerek bazi noktalar var, ve bu yazida bunlardan kisaca bahsedecegim. Oncelikle Tubitak'in proje yarismasi tanimi ile baslayalim:
Bu yarışmada, başvurusu yapılan araştırma projelerinin öğrencilerin özgün düşünce ve fikirlerinden kaynaklanmış, kendileri tarafından şekillendirilmiş, danışarak ama kendi bilgi ve becerileri ile tamamlanmış olması beklenmektedir.” (Tübitak, 2018)
Tubitak yarismalari yillik bir surecten olusuyor, ve her bir asamada farkli degerlendirme kriterleri mevcut.
Proje fikri hakkında konuşmak ve birşeyler yazmak gerçekten zor. Çünkü raporlama ve projenin yapılmasından daha zor bir iş projeyi bulmak. Ancak bazı ipuçları ile bu süreci kolaylaştırmak mümkün.
Bunlar her bölüm için en temel bilgiler. Şimdi bölümleri biraz daha özelleştirerek konu analizi yapalım.
Bilgisayar: Bilgisayar alanında çok farklı tavsiyelerde bulunabilirim. Bilgisayar projelerinde teorik projelerin beğenilme ihtimali yüksektir. Çünkü bu alanda yapılan projelerde teorik olanların sayası gerçekten az. Genel anlamda yapılabilecek iki temel alan var. Bunlar donanım ve yazılım. Bu alanlarda bazı fikirler verelim.
Yazılım: Yazılımda popüler konular seçilip bunlar üzerinde çalışmalar yapılabilir. Bunlara örnek olarak yapay zeka ve görüntü işlemeyi verebiliriz. Bunun dışında eğitimsel oyunlar, şifreleme, veri paralleştirme, veri sıkıştırma, VR, yardımcı arayüz tasarımları gibi konular üzerinde çalışılabilir.
Donanım: Donanım projelerinde ise genellikle günlük sıkıntıların çözüme ulaştırılması için elektronik ürün tasarımı yapılmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlar Arduino, PIC ve RPI gibi ürünleri incelemesinde fayda var. Ancak yapacağınız projeler lütfen lütfen standart projeler olmasın. Çünkü bu projeler erken aşamalarda eleniyor. Bunlara dikkat edin.
Kaynak Taraması: İyi bir proje yapmak için iyi bir literatür taraması yapmış olmanız gerekmektedir. Bu taramaları aşağıdaki sitelerden yapabilirsiniz.
YÖK TEZ: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ Google Scholar: https://scholar.google.com.tr/ Research Gate: https://www.researchgate.net/